Tietoja minusta

Oma kuva
Rakastan askartelua ja näpertelyä, mutta teen harvemmin mitään valmiiden ohjeiden mukaan. Käsillä tekeminen on hemmottelun ohella pieni pako arjesta :)

sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Raskauden kulusta ja sen aikaisesta kauneudenhoidosta

Koska tuo meidän pikku mötkylä on asia, joka minua jaksaa piristää päivästä toiseen, ajattelin hieman kirjoitella raskauden kulusta :) Lisäksi voisin vähän höpistä kauneudenhoidosta raskauden aikana (nyt kun se on taas astunut kuvioihin, alkuraskauden olin nimittäin aikamoinen peikko :D ).

Toive pikkuisesta oli siis ihan harkittu ja mietitty. Päätös syntyi viime jouluna, mutta varsinaisen yrittämisen aloitimme vasta kesällä. Olen vähän sellainen worst-case-scenario -ihminen luonteeltani, joten koitin parhaani mukaan varautua siihen, että tärpissä voi mennä kauankin. Minä ja pikkuveljeni ollaan kuulemaa tultu melkein saman tien kun lupa on annettu, joten totta kai olin positiivinenkin, mutta samaan aikaan kuitenkin yritin muistaa, ettei lapsen saanti ole mikään itsestäänselvyys. Toisessa yrityskierrossa kuitenkin lykästi ja toki oltiin miehen kanssa aivan onnessamme. Se hetki, kun näin testissä kaksi viivaa, ei unohdu varmaan koskaan :')

Raskauden kannalta alkuaika sujui erittäin hyvin. Oma vointini oli ihan kohtuullinen. Kuukauden päivät kärsin pahoinvoinnista, väsymyksestä ja jonkin verran myös huimauksesta. Sairastin puolentoistaviikon räkätaudin, jonka jälkeen hemoglobiini tipahti vielä sen verran, että mäkeä noustessa tunsin itseni vanhukseksi. Huomasin, että olin ollut ehkäpä vähän naiivi ajatellessani raskausoireita. Pahoinvointi ei ollut sellaista satunnaista (hilpeää) oksentelua, vaan lähinnä kestokrapulaa muistuttava tila. Kaikin puolin olin flegmaattinen, mutta sisimmässäni onnelinen kun tiesin, että jotain selvästi tapahtuu :) Viimeistään kymmenennen raskausviikon jälkeen olo rupesi onneksi normalisoitumaan, ja nyt raskauden huomaa oikeastaan vain mahan kasvusta ja tiheään iskevästä nälästä.

Väsymyksestä johtuen en jaksanut kiinnittää kauneudenhoitoon alkuaikoina juurikaan huomiota. Iho parani hormonien vaikutuksesta tosi paljon, joten sekin sai laiskistumaan. Laiskistumisen seurauksena näpyt tosin rupesivat ajan myötä puskemaan takaisin. Nyt olenkin koettanut ryhdistäytyä, ja iho alkaa olla taas suhteellisen ok kunnossa.

Olen käyttänyt aika lailla samoja kauneudenhoidon ja hyvinvoinnin tuotteita kuin aiemminkin, toki jotain on jäänyt pois ja toisia tullut tilalle. Varmaan suurin muutos on se, että syön nykyään tosi paljon lisäravinteita. Mammavitamiinit, omega (a-vitamiiniton), nestemäinen rautalisä, d-vitamiini ja karpalokapselit kuuluvat jokapäiväiseen pillerikavalkadiin. Raudasta voisi mainita sen verran, että apteekin rautavalmiste (Obsidan) sai pakin ihan jumiin ja pisti pahimmillaan oksentamaan, joten siirryin Floravitaliin. Saa nähdä seuraavassa neuvolassa, onko hemppa noussut sillä tarpeeksi.

Eteeriset öljyt olen jättänyt sellaisenaan kokonaan pois, koska suurinta osaa niistä ei suositella käytettäväksi raskausaikana. Vain joitain mietoja (muistaakseni esim. mandariini) ei ole kielletty. Luotaiskaupan pesuaineissa toki on jonkin verran myös eteerisiä öljyjä, mutta niistä ei myyjän mukaan ole haittaa kun määrät on pieniä, eivätkä jää sellaisenaan iholle. Niinpä shampoo on säilynyt samana ja hoitoainekin tullut siihen rinnalle. Kasvosaippuana olen vaihteeksi kokeillut Herbinan kasvosaippua-palaa (joka ei tosin ole ihan niin puhtoinen kuin flow-kosmetiikan vastaava), ja ihan tykännyt. Iho puhdistuu hyvin ja meikitkin lähtevät. Myös kehäkukkaöljy on jäänyt (sisäisesti kielletty, ulkoisesti en ole ihan varma), sillä kun on ainakin sisäisesti nautittuna estrogeenin tuotantoa lisääviä vaikutuksia. Varmuuden vuoksi olen luoupunut myös ulkoisesta käytöstä. En ole myöskään uskaltanut kokeilla mitään uusia, voimakkaita uutteita tai muita aineita, jotka voivat vaikuttaa ulkoisessa käytössä myös sisäisesti.

Finnien hoitoon käytin ennen raskautta Bactosan-kapseleita, mutta koska niitä ei saa raskausaikana syödä, olen turvautunut pelkkään saman merkin voiteeseen. Se onkin toiminut ihan loistavasti, ja iho on hyvää vauhtia toipumassa näppyhyökkäyksestä :) Tavallisena kasvovoiteena on ollut Prismasta bongattu Urtekramin Nordic Birch day cream, josta olen myös tykännyt. Voide on tosin aika kevyttä, joten saa nähdä, vaatiiko talvi-iho jotain paksumpaa.Vartalolle ostin tässä viikko sitten paljasta manteliöljyä. Olin etsimässsä luontaistuotekaupasta sopivaa vartaloöljyä kosteutukseen ja raskausarpien ehkäisyyn, ja myyjä suositteli ottamaan joko Weledan raskausöljyn tai sitten ihan tuon manteliöljyn. Pihinä opiskelijana tartuin tietenkin 12 euroa halvempaan tuotteeseen, ja hyvin se on asiansa ajanut :) Manteliöljy imeytyy mukavan nopeasti kostealle iholle ja tuoksuu mielestäni miellyttävälle. Arpien ehkäisystä en vielä osaa sanoa mitään, mutta toiveet on korkealla :D

Tuossapa noita tuli ihan yleisellä tasolla :) Koska en ole mikään ammattilainen, niin nuo nyt ovat vain minun mielipiteitä ja tottumuksia. Luontaistuotteiden asiantuntijoilta kannattaa kysellä tarkemmin raskausaikana käytettävistä tuotteista. Myös asiaan perehtyneiltä nettisivuilta löytyy usein hyviä vinkkejä. Itse olen koettanut pitää ohjenuorana luontaistuotteiden omia tuoteselosteita ja ajatusta, että kaikkea turhan voimakasta on hyvä varoa. Tuotteet, joissa on tuttuja ja turvallisia ainesosia, ja mahdollisimman vähän mitään ylimääräistä ovat yleensä hyviä, joskin niistäkin kannattaa aina kysyä. Laiskuuttani en nyt saanut laitettua tähän postaukseen yhtään kuvaa, toivottavasti ei käynyt liian raskaaksi lukea :)


7 kommenttia:

poppaliini kirjoitti...

Kiitos hyvästä postauksesta! :) Tuli paljon uutta tietoa! Esimerkiksi, minulla ei ollut aavistustakaan, että kehäkukkaöljyä ei saa käyttää (tai siis kehäkukkaa). Taitaa oma Fräntsilän luomutilan kehäkukkavoide jäädä käyttämättömäksi, kunhan plussa joskus testiin pärähtää. Mitäs kaikkia lasketaan noihin eteerisiin öljyihin? Onko viinirypäleensiemenöljy? Kookosöljyä ja kaakaovoita taitaa saada käyttää eikös? Noihin lisäravinteisiin vinkkinä, niin pellavansiemenöljyssä käsitykseni mukaan on erittäin hyviä rasvahappoja, ja ainakin itse olen sen ottanut mukaan päivittäiseen ruokavalioon vauvahaaveiden muuttuessa käytännön toimiin :) Oletkos rautalisää syönyt alkuraskaudesta asti? Mihin karpalokapselit auttavat? :) Voi anteeksi hirveä kysymystulva, koita kestää :D Ihanan nopeasti teillä kyllä tärpännyt :) Täällä tosiaan sellainen tilanne, että yrityskierros kaksi päättyi juuri tänään kiertopäivänä 55, eli inhottavan pitkillä ja vielä epäsäännöllisillä kierroilla taidetaan mennä :/ Taitaa johtua jännityksestä, kun muutoksia kiertoihin tuli heti kun yritys alkoi... Nyt olenkin ruvennut syömään mm. macaa ja muita luonnon apuvälineitä kiertojen tasaamiseen, ja toivotaan että ne tepsivät nopeasti! Voi, olen nyt aivan innoissani tästä raskaudestasi! :)

Kristiina kirjoitti...

Kiitos kommentista ja innokkuudesta! :) En tosiaan tiedä tuosta kehäkukkaöljystä, luulisin että sitä voi käyttää, mutta olen itse päättänyt, että jos jostain olen hiukankaan epävarma niin jätän mieluummin pois. Esim. Lapcreamin nettisivuilla kielletään vain sisäinen käyttö raskausaikana. Luontaistuotekaupassa varmaan osaisivat sanoa jos kysyisi :) Eteeriset öljyt on niitä yleensä pikkuputeleissa myytäviä, vahvasti tuoksuvia ja esim. kukista tai lehdistä uutettuja öljyjä. Niitä ei semmoisenaan käytetä varsinaisina öljyinä, vaan tipoittain esim. tuoksuina tai haavanhoidossa (teepuöljy). Ne ei kuulu näihin perusöljyihin (viinirypäleensiemen-, kookos-, manteliöljy jne.). En osaa kyllä yhtään sanoa, onko noissa perusöljyissä joitan kiellettyjä (ainakaan jos vain ulkoisesti käyttää), mutta tietääkseni ainakin kaakaovoita ihan suositellaan raskausarpien ehkäisyyn :) Itsekin sitä alussa käytin. Rautalisää rupesin syömään kun neuvolassa totesivat, että hemppa on laskenut juuri normaalin rajan alle. Obsidaneja pystyin syömään puolikkaina ja kyllä ne nostivatkin sen verran, että olo normalisoitui. Toivottavasti tuo Floravital riittää vahvuudeltaan, se kun sopisi niin paljon paremmin omalle elimistölle. Karpalokapseleista olen koettanut hakea apua limakalvo-ongelmiin, joita raskauden myötä on ilmennyt. En osaa sanoa vielä, onko ollut apua, mutta ainakin niiden pitäisi ehkäistä myös virtsatietulehdusta. Voi kuitenkin olla, että jätän tuon paketin jälkeen ne ainakin vähäksi aikaa pois ja katson, muuttuuko mikään.

Kannattaa kysellä ahkerasti luontaistuotekaupassa ja lueskella sellaisia nettisivuja, joilta löytyy selkeästi asiantuntemusta luontaistuotteista :) Itseki olen aika mutu-tuntumalla liikkeellä, ja olen kysellyt melkein kaikki perustuotteetkin läpi, että passaahan ne varmasti.

Pitkät kierrot on kyllä varmasti piinaavia kun aloittaa yrittämisen :/ Itsekin huomasin, että se rentous yrittämisen aikana, mitä joka paikassa hirveästi painotetaan, on helpommin sanottu kuin tehty... Toivottavasti kuitenkin tasaantuvat nopsaan ja saatte plussan testiin :) Eli kovasti peukkuja ja onnea yritykseen!

Heidi kirjoitti...

Vitsit, tosi mielenkiintoinen postaus! :)

Mä käytän todella vähän ihonhoitojuttuja, eikä raskaus nyt ole vielä ehkä ihan ajankohtainen juttu (mahd puolen vuoden päästä on ;) ), mutta tosi kiva oli lukea :)

Kristiina kirjoitti...

Kiitos Heidi! :) Hyvä jos minun höpinöistä löytyy muilleki kiinnostavaa asiaa :D

Heidi kirjoitti...

Jep, löytyyhän sitä! Musta vois olla mielenkiintoista kuulla myös vaikka ruokavaliomuutoksista? Tiedän, että esim graavilohta ei raskaaana saa syödä, mutta mitä muuta? Ja mitä pitää rajoittaa? :)

Kristiina kirjoitti...

Voi, noihin ei kannata minulta pyytää kannanottoa :DD Oon ite nii tarkka (lue ylihysteerinen) ollu noitten syömisten kanssa, että en ehkä ole paras esimerkki :P Täältä löytyy hirmu hyvät perusohjeet raskausajan ruokarajoitteisiin: http://www.nutriciababy.fi/ikaryhmat/raskaus/ravintooppi/fi_FI/ruokarajoitukset/ . Noita oon aika lailla itse seurannu :)

Ruokavalionkaan kannalta en oo ehkä mikään paras esimerkkitapaus, varsinkaan nyt ku herkut on taas alkanu maistumaan :D

Heidi kirjoitti...

:D Hahaa.. okei! Koita olla stressaamatta :) (Helppo mun on vielä sanoa ;) )