Tietoja minusta

Oma kuva
Rakastan askartelua ja näpertelyä, mutta teen harvemmin mitään valmiiden ohjeiden mukaan. Käsillä tekeminen on hemmottelun ohella pieni pako arjesta :)

tiistai 28. helmikuuta 2012

Ekoilua opiskelijabudjetilla

Ajattelin pitää pienen tauon esseen kirjoittamisessa ja toteuttaa jo jonkin aikaa mielessä pyörineen postausidean: kauneudenhoidollisia vinkkejä vähävaraisille ekoilijoille. Itse aloin kiinnittämään huomiota kauneudenhoitotuotteitteni luonnollisuuteen viime vuoden loppupuolella. Ensin tutustuin Lushiin, jonka miellän eräänlaiseksi luonnonkosmetiikan ja teollisen kosmetiikan välimuodoksi. Pian kuitenkin halusin testailla ihan todellista luonnonkosmetiikkaa ja sillä tiellä ollaan edelleen. Suihkuarsenaalini on jo aika hyvin uudistunut ja meikeissäkin on pari luonnollisempaa tuotetta. Koska oma etenemiseni on kuitenkin tapahtunut yrityksen ja erehdyksen kautta, ajattelin listata muutamia vinkkejä, joilla voi säästää kukkaroaan, kun aloittaa luonnonkosmetiikkakokeilut.

1. Aina ei tarvitse ostaa kallita merkkituotteita. Kannattaa tutustua pienempiin kotimaisiin firmoihin, kuten Vihreään kosmetiikkaan, ja koluta läpi oma ruokakaappi. Itse käytän hiustenhoidossa niinkin tavallisia tuotteita kuin valkoviinietikkaa, maissitärkkelystä ja mustaa teetä. Oman hiushuuhteen saa tehtyä helposti ihan vain etikasta ja vedestä, ja se oikeasti silottaa ja selvittää hiuksia, ja antaa niille mahtavamman kiillon kuin yksikään kaupan tökötti. Kuulostaa uskomattomalta, mutta toimii. Maissitärkkelys puolestaan käy kuivashampoosta (innoitus löytyi Pretty sweet -blogista). Ei haise millekään, mutta vie lähmäisyyden. Mustalla teellä saa eloa hiusten väriin, ja päänahkakin tykkää.

2. Hiuksiin liittyen kannattaa myös harkita oman värin hankkimista takaisin. Jos lähtötilanne on sama kuin minulla (vuosia värjätty tumma tukka, jonka oikeasti pitäisi olla suht vaalea), voi muutokseen upota kerralla paljon rahaa ja aikaa. Kuitenkin kun projekti on saatu loppuun, ei hiuksia tarvitse enää värjätä. Ennen investoin väripaketteihin vähintään kerran kahdessa kuukaudessa, nyt en ole ostanut ainuttakaan puoleentoista vuoteen, ja leikkausten myötä tukkani on täysin "oma". Muutos on siis maksanut jo itsensä takaisin. Hiukseni voivat paremmin kuin koskaan, ja olen todella tyytyväinen omaan väriini, joka ei ollutkaan maantienharmaa niin kuin luulin.

3. Eteeriset öljyt. Teepuuöljy on todellinen monitoimituote, johon kannattaa ehdottomasti tutustua. Kertaostona se voi tuntua kalliilta (n.10 euroa), mutta on todella riittoisaa. Itse lisään sitä kasvojenpesuaineeseen, käytän finnien täsmähoitona, hoidan haavat/palovammat/hiertymät (näissä toimii erityisen hyvin) ja lisään tuoksulyhtyyn desinfioimaan huoneilmaa flunssa-aikana. Eteerisistä öljyistä löytyy myös ihania tuoksuja, joilla voi hajustaa hiushuuhteen tai hierontaöljyn tai tuoksuttaa vaikkapa wc:n. Putelit näyttävät säälittävän pikkuisilta, mutta kun jo kaksi pisaraa riittää yhteen käyttökertaan, ei aine kulu kovin nopeaan.

4. Kalliiden kosteusvoiteiden sijaan kannattaa tutustua luonnon omiin rasvoihin ja öljyihin. Esimerkiksi kookosöljy toimii toisilla loistavasti vartalon kosteuttajana. Itse olen mieltynyt kaakaovoihin, jota käytän suihkuvoiteen tapaan. Öljyistä voi lisäksi tehdä hiusnaamioita ja tavallinen rypsiöljy hajustettuna vaikkapa ylang ylangilla voisi toimia hyvin hieronnassa. Jos ei ole varma öljyn toimivuudesta omalla iholla, kannattaa ostaa ensin pienempi erä (nimim. puoli litraa kookosöljyä kokeiluun...).

5. Kaikki valmiskaan luonnonkosmetiikka ei silti ole aina kallista. Kun uskaltaa rohkeasti astua luontaistuotekauppaan, katsella rauhassa ympärilleen ja kysellä, voi löytää juuri omalle budjetille sopivan vaihtoehdon. Esimerkiksi Benecos tekee edullisia luonnonkosmetiikan meikkejä, jotka pärjäävät hintavertailussa hyvin markettimeikeille. Myöskään monet mineraalimeikit eivät ole niin kalliita kuin luulisi. Kosteusvoiteiden osalta kannattaa tutustua BeSave:en, jota saa ainakin Lifesta.

6. Lopuksi haluaisin vielä mainostaa palamuotoisia shamppoita ja putsareita. Itselläni on käytössä jo kolmatta kuukautta Vihreän kosmetiikan kasvosaippuapala, joka maksoi muistaakseni 7 euroa. Toimii ihan yhtä hyvin kuin nestemäinenkin, eikä jätä jälkeensä muoviputelia. Myös shampooni on palamuotoinen, saman hintainen ja kestää hyvin käytössä. Kun olen noita paloja tottunut käyttämään, en aio vaihtaa enää takaisin nestemäisiin, niin tyytyväinen olen kaikin puolin ollut.

Toivottavasti tästä vinkkilistasta on edes jollekulle hyötyä. Ainakin itse olisin aloittaessani kaivannut neuvoja nimenomaan siihen, miten luonnonkosmetiikka ja budjettitietoisuus istuvat yhteen :)

5 kommenttia:

SiskoSählää kirjoitti...

Oma lempparini: Keitetyillä kahvipuruilla tehty ihonkuorinta/pesu. Niitä kun hetken hieroo ihoon ja huuhtelee huolellisesti ni avot! Samalla iho tulee rasvattua ihan luonnollisesti eli todellinen 3in1 tuote :) Suosittelen kokeilemaan.

Kristiina kirjoitti...

Kiitos kommentistasi ja vinkistä :) Tuota voisikin testata! Meillä kun ei ole taloudessa kahvinjuojia, niin ei ole tullut mieleen. Pitää pölliä vaikka porukoilta kahvipuruja seuraavan kerran kun käy kylässä :D

Heidi kirjoitti...

Mä oon myös käyttänyt kahvinpuruja kuorintaan :) Niissähän pitäis olla sitä kofeiiniakin vielä, jonka pitäis kai vilkastuttaa aineenvaihduntaa iholla? :) No, mä en sitä niin säännöllisesti käyttänyt, että olisin sellaista vaikutusta huomannut. Mut suosittelen siis kahvinpuruja minäkin!

Täytynee joskus kokeilla tuota etikka-vesi -hiushuuhtelua :)

Anonyymi kirjoitti...

Tosi kivoja vinkkejä! Olen itsekin alkanut käyttää luonnonkosmetiikkaa, mutta noita sinun vinkkejäsi voisi kyllä vielä kokeilla. :) Liityin lukijaks!

Kristiina kirjoitti...

helyes: Joskus olen tainnut minäkin tuosta kuulla, että kofeiini vilkastuttaisi aineenvaihduntaa :) Kannattaa kyllä ehdottomasti kokeilla tuota etikka-vesi-huuhdetta. Sen voimakkuuttakin on helppo säädellä etikan määrällä ja sillä, peseekö pois vai jättääkö tukkaan. Itse yleensä huuhdon pienen vaikutusajan jälkeen pois, ettei tule liian hoitava vaikutus.

Maria Anita: Tervetuloa! Ja kiva jos vinkit tuntuivat hyödyllisiltä :)